ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Sportvoeding
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen
Afstudeerrichting: VD:Voedings- en dieetkunde
Code: 20088
Academiejaar: 2008-2009
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: P:4
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 25
Totaal aantal contacturen: 12
Totaal studietijd: 0
Deeltijds programma:
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): De Ridder Inge


 

KORTE OMSCHRIJVING

Een (intensieve) sporter heeft andere voedingsbehoeften dan een niet-sporter. Daarnaast wordt er over dit onderwerp enorm veel geschreven en is voor een topsporter een goede uitgebalanceerde voeding, zowel kwalitatief als kwantitatief, zeer belangrijk voor zijn prestaties.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD101 Kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende taken
  • VD102 Denk- en redeneervaardigheid bezitten
  • VD103 Ingesteldheid tot levenslang leren
  • VD104 Kritische reflectie en projectmatig werken
  • VD105 Vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen aan specialisten en aan leken
  • VD106 Het verwerven en verwerken van informatie
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD208 Kunnen samenwerken met collega?s zowel uit de eigen als uit andere vakdisciplines.
  • VD209 Kunnen functioneren in teamverband
  • VD210 Op een systematische manier naar oplossingen werken: correct omschrijven en analyseren van de probleemsituaties, de problemen opdelen en onderscheiden van hoofd- en bijzaken, logisch redeneren, nauwkeurig te werk gaan.
  • VD212 Op een systematische manier naar oplossingen werken (2): opzoeken van informatie, trekken van gegronde conclusies uit de beschikbare informatie, uitwerken van zinvolle en rationele oplossingen/strategieën en kunnen omzetten van deze oplossingen in praktische actieplannen.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD313 Kunnen volwaardig en zelfstandig functioneren op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar.
  • VD314 Laat gedetailleerde kennis en deskundigheid zien met betrekking tot het werkveld en neemt vlot nieuwe vakkennis op de verschillende relevante domeinen in zich op en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in het vakgebied.
  • VD315 Uiteenlopende informatie en ontwikkelingen kritisch kunnen analyseren en deze, naast wetenschappelijke informatie over voeding, kunnen omzetten in aangepaste voedingsadviezen, gezondheidsopvoeding en voedingsvoorlichting.
  • VD317 Kunnen meewerken aan toegepast onderzoek.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • de student kan de verschillende energiesystemen van de spier benoemen
  • de student kan een onderscheid maken tussen de verschillende soorten sporten en het gebruik van de verschillende energiesystemen
  • de student kan adviezen geven over sportvoeding, meer bepaald naar de verschillende sporttakken toe
  • de student heeft kennis van verschillende soorten sportpreparaten
  • de student kan sportdagschema’s opstellen en berekenen in het Bins programma
  • de student kan sportweekmenu’s opstellen en/of aanpassen en berekenen in het Bins-programma
  • de student integreert kennis en inzicht in vooropgestelde casussen

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
student is geslaagd voor 1VD of heeft credits behaald op voedingswetenschappen 1 & 2, biomedische wetenschappen 1 en voedingsmiddelentechnologie
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

student dient de component BINS (skillslab) te volgen voor uitvoeren opdracht


Andere begincompetenties

Zie lijst begincompetenties opleiding VD.


LEERINHOUDEN

 

  • inleiding in de sportfysiologie
  • basisprincipes van sportvoeding naar energie en energieleverende stoffen
  • basisprincipes van sportvoeding voor vocht, mineralen en vitamines
  • basisprincipes van sportvoeding bij de verschillende sporten,(duursport,krachtsport, team/spelsport) en sportpreparaten

  • bespreking van de casussen

STUDIEMATERIAAL
  • cursus hoofdstuk “Sportvoeding” – auteur Inge De Ridder - Plantijn Hogeschool
  • Maten en gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, uitgave 2005
  • BINS Becel Institute Nutrition Softwareprogramma 2005
  • handboek: voeding en sport van Van Geel Anja. NOC
  • vakliteratuur: "Betere sportprestaties met een aangepaste voeding", Vanhee P., Nutrinews juni 2007

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

10

 lesuren

  23,81

practicum en oefeningen:

0

 lesuren

  00,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

30

 klokuren

  71,43

Verdere toelichting:
hoorcolleges afgewisseld met oefeningen die een toepassing zijn op de verkregen theoretische inzichten

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • integratieve toets INT4-1 (schriftelijke toets in examenweek) en evaluatie van de casus sportvoeding
  • evaluatiecriteria voor de integratieve toets
    • de vragen zijn kennis-, inzichts- en toepassingsvragen; zowel stellingvragen, meerkeuzevragen als openvragen en casusvragen
    • de casus heeft  twee evaluatiecriteria : 1 voor de verwerking in gemiddelde dag/dagschema (zie component BINS) en 1 voor de component sportvoeding
  • studenten die afwezig zijn op INT4-1 krijgen een A als beoordeling en halen dus een A op het opleidingsonderdeel voedingswetenschappen 3
  • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.

tijd voor examinering
uren
2

%
 
 04,76

Tweede examenperiode

studenten die niet geslaagd zijn op het opleidingsonderdeel ‘voedingswetenschappen 3’ (periodes 4&6) leggen één integratieve toets af over de vier componenten van dit onderdeel

Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.