ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Recht/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM06
Academiejaar: 2008-2009
Type: kernondersteunend
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: M:6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 44
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma:
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Termonia Kris


 

KORTE OMSCHRIJVING

De relevante hoofdstukken uit het Burgerlijk Wetboek worden besproken met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de rechtspraak.

Eveneens het Wetboek van Koophandel en andere handelsrechtelijke aspecten aangevuld met specifieke wetten worden besproken.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
  • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
  • HM103 Vermogen tot kritische reflectie, zowel op eigen gedrag en functioneren als naar voortgang en resultaten van het werkproces.
  • HM104 Planmatig en op een creatieve wijze oplossingen tot stand brengen.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • HM209 Hij kan samenwerken met collega's, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
  • HM210 Hij merkt problemen op, analyseert ze grondig en probeert creatief tot oplossingen te komen.
  • HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
  • HM213 Hij is pro-actief, pakt problemen aan en neemt zelf initiatieven, wacht niet op instructies.
  • HM217 Kritische ingesteldheid: hij kan op basis van normen afstand nemen van ideeën, opvattingen,... en alternatieven stellen. Hij kan met de nodige kritische zin oplossingen bekijken en is in staat daar waar nodig correcties aan te brengen.
Beroepsspecifieke competenties
  • HM318 Hij heeft een dienstverlenende instelling, de tevredenheid van gasten staat bij hem centraal.
  • HM319 Hij beseft de noodzaak tot levenslang leren, hij heeft veel aandacht voor de evoluties in de hospitalitysector maar ook een brede maatschappelijke interesse. Hij kan zijn eigen leerproces aansturen.
  • HM320 Hij kan leiding geven aan de gastvrijheidsoperaties: hij zorgt ervoor dat het gastvrijheidsaanbod op de juiste manier en volgens de vastgelegde eisen aan de gasten worden geleverd (rekeninghoudend met maximale klantentevredenheid en optimaal rendement).
  • HM327 Hij is competent in het herkennen en analyseren van een aantal strategische vraagstukken, hij kan keuzes maken die de toekomstige strategische richting van de afdeling/ de onderneming bepalen.
  • HM330 Organisatievermogen: hij kan delegeren, hij volgt zijn dossiers correct op, hij hanteert een correct tijdsmanagement

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

Via basisregels van het Burgerlijk Recht en Handelsrecht in staat zijn een eigen zaak op te starten of over te nemen of af te sluiten, alsook de belangrijkste contracten weten af te sluiten.

Via handelsrecht en econmische regelmentering de procedures korrekt toe te passen om zonder vertraging en/.of boetes een Horecazaak te beheren


VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

geen


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

basiskennis Recht


Andere begincompetenties

Goed analytisch vermogen

Goed redeneervermogen om een oplossing praktijkgericht aan te pakken


LEERINHOUDEN
  • Burgerlijk recht: rechts en handelingsbekwaamheid
  • Handelsrecht: zie wetboek van Koophandel
  • Economisch recht: wet op de handelspraktijken en voorlichting
  • Vestigingswet en vergunningen

  • STUDIEMATERIAAL

    Praktisch Burgerlijk Recht (Jan Roodhooft) Uitgeverij De Boeck

    Praktisch Handels- en Economisch Recht (Gerda Ghysels en Jan Roodhooft) Uitgeverij De Boeck


    WERKVORMEN
    Soort werkvorm uren  

    %

    hoor- en werkcolleges:

    25

     lesuren

      56,82

    practicum en oefeningen:

    17

     lesuren

      38,64

    vormen van groepsleren:

    0

     lesuren

      00,00

    studietijd buiten contacturen:

    0

     klokuren

      00,00

    Verdere toelichting:

    Hoorcolleges afgewisseld met een paar praktische taken, toegepast op de opleiding Hotelmanagement

    Verplichte aanwezigheid

     


     


    EVALUATIE

    Eerste examenperiode
    Schriftelijk examen (zowel keninis als toepassingsniveau) op 20 punten
    tijd voor examinering
    uren
    2

    %
     
     04,55

    Tweede examenperiode
    Schriftelijk examen (zowel kennis als toepassingsniveau) van 4 vragen telkens op 5 punten: 20 punten