ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Hotelmanagement - 2HM - Onderdelen - Bedrijfseconomie/6
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: HM:Hotelmanagement
Code: 2HM05
Academiejaar: 2008-2009
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: M:6
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 46
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma:
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Holthof Christian


 

KORTE OMSCHRIJVING
Het vak bedrijfseconomie is een inleidende cursus m.b.t. een aantal economische begrippen. Er wordt aandacht besteed aan vraag en aanbod, aan kostprijsberekening en break-even analyses. Tevens wordt er in beperkte mate gefocust op de actuele economische situatie.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
      Beroepsspecifieke competenties

        SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
        • De student kan een aantal elementaire bedrijfseconomische begrippen toepassen.
        • De student heeft een elementair inzicht in kostprijsberekening in de hotelsector.
        • De student kan een eenvoudig break-even punt uitrekenen.
        • De student kan een economisch artikel in de krant lezen.

        VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
        Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

        Geslaagd zijn voor boekhouden (1ste jaar hotelmanagement).

        Geslaagd zijn voor reception en housekeeping (1ste jaar hotelmanagement).


        Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

        Geslaagd zijn voor  Reception en Housekeeping (1ste jaar hotelmanagement)

        Geslaagd zijn voor Boekhouden (1ste jaar hotelmanagement)

         


        Andere begincompetenties

        Elementaire kennis van boekhouden.


        LEERINHOUDEN
        • Vraag- en aanbod
        • Full costing
        • Activity Based Costing
        • Standardcosting
        • Prijzettingsmethodes
        • Algemene economische lectuur

        STUDIEMATERIAAL
        • C., Holthof, Bedrijfseconomie voor de hotelsector, Garant, Antwerpen/Apeldoorn. 
        • Aanvullende nota's
        • P., De Grauwe, Waar gaat het naartoe met onze economie?, Lannoo, 2006, 242 blz. (verplichte lectuur).

        WERKVORMEN
        Soort werkvorm uren  

        %

        hoor- en werkcolleges:

        28

         lesuren

          29,91

        practicum en oefeningen:

        14

         lesuren

          14,96

        vormen van groepsleren:

        0

         lesuren

          00,00

        studietijd buiten contacturen:

        47.6

         klokuren

          50,85

        Verdere toelichting:
        • Hoorcolleges
        • Oefeningensessies (verplichte aanwezigheid, bij afwezigheid worden er minpunten toegekend (per oefensessie een minpunt van 0,5 tot maximum 2 minpunten))

        EVALUATIE

        Eerste examenperiode
        Schriftelijk examen (oefeningen (gesloten boek) + theorie (gesloten boek) + 2 vragen uit verplichte lectuur)

        tijd voor examinering
        uren
        4

        %
         
         04,27

        Tweede examenperiode
        Schriftelijk examen (oefeningen (gesloten boek) + theorie  (gesloten boek) + 2 vragen uit verplichte lectuur)